Arkadaşlar,
Yenilenebilir enerji, doğadaki kaynaklardan elde edilebilen ve doğa tarafından daimi olarak takviye edilebilen enerjiye denir.
Isı değişimine bağlı basınç farklarından oluşan rüzgarlardan,
Ya da yine ısı değişimine bağlı deniz dibi akıntılardan,
Ya da akarsu rejimine bağlı akıntılardan...
Faydalanarak üretilen enerjiler yenilenebilir enerjilerdir. Dalga, akıntı veya rüzgarın hareket enerjisini elektrik enerjisine dönüştürerek, temiz, yenilenebilir enerji üretebiliriz.
Neden temiz enerji? diyoruz, çünkü akıntı, dalga, rüzgar hareketlerini elektriğe dönüştürürken herhangi bir katı, sıvı ya da gaz atık oluşmaz. Doğaya en ufak bir zarar vermeden elektrik enerjisi üretiriz. Bu nedenle temiz enerjidir.
Neden yenilenebilir enerji? diyoruz. Çünkü kaynağımız sınırsızdır. Ve elektrik enerjisini üretirken kaynağı tüketmiyoruz. Sürekli elektrik enerjisi üretebiliriz. Bu nedenle de yenilenebilir enerjidir.
Projemizde yenilenebilir / temiz enerjiye nasıl ulaşabiliriz, onu canlandırmak istedik.
Piller yardımıyla elektrik verdiğimiz elektrik motoru elektrik enerjisini hareket enerjisine çevirir ve elektrik yüklenen motor, gövdesi içerisindeki mıknatıs kutupları arasında döner.
Elektrik üretmek için de tam tersini yaparız. Motoru hareket ettirirsek, hareket enerjisi, elektrik enerjisine dönüşür. Yani motor, elektrik üretir.
Projemizde elimizdeki imkansızlıklar nedeniyle az bir hareket ile yüksek elektrik üretebileceğimiz motorumuz yoktu. Hatta rüzgarın hareketini motora yansıtabileceğimiz pervanemiz de yoktu. Hatta pervaneyi hızlıca çevirecek rüzgarımız da yoktu. ( Bir vantilatör yardımıyla o rüzgar yapay olarak oluşturulabilir ki projenin yanında bir de vantilatör taşımamız lazım. O da zahmetli olacak)
Motorun el ile değil de dere, nehir üzerinde kurulmuş bir değirmen yardımıyla çevrildiğini düşünürsek yine yenilenebilir enerji üretmiş olacağız. Tabi değirmen ve akıntı yapmak da kolay olmadığı için el ile çeviriyoruz.
Bu nedenlerden ötürü, motoru el ile hızlıca çevirip elektrik üreteceğimiz bir düzenek hazırladık.
Gerekli malzemeler:
1. Japon yapıştırıcısı
2. Kabartma tozu
Not: Bu iki malzeme yardımıyla motoru çeviren çarka tutma kolunu yapıştırıyoruz.
Tutma kolunu Çark ( CD ) üzerine koyuyoruz. Birleşme noktalarına kabartma tozunu döküyoruz. Üstüne japon yapıştırıcısı döküyoruz. Sonra üstüne tekrar kabartma tozu. Sonra tekrar japon yapıştırıcısı koyduğumuz zaman tutma kolu ve CD birbirine beton gibi yapışıyor. Bu sayede kolu tutarak CD'yi hızlıca çevirebiliyoruz.
3. İki adet CD
4. Karton, iki adet CD'nin arasına konulmak üzere
5. Paket lastiği
6. İki parça tahta
7. Vida
8. Kalorifer borusu sabitleyici
Bu malzemeleri kullanarak projemizi oluşturduk.
İyi seyirler...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder