29 Ekim 2015 Perşembe

Sokak Müzisyenleri

Sokak Sanatçıları ve Sokak Müzisyenleri sokaklarımızın rengidir.

Sıkıcı şehir yaşantısından bir an olsun bizi kurtarırlar. Moskova'da bazen metro tünelinde bazen metro çıkışında bir kaç dakika onları dinliyoruz ve derdimiz varsa unutuyoruz. Sokakta resim yapan bir artistin yapmakta olduğu bir portreye bakınca ya da yaptığı müziği dinleyince neşemizi bulmamamızın imkanı var mı?

Her nasıl ki bir seramik ustası döşediği banyonun seramikleri ile gurur duyuyor ise sanatçı da yaptığı eser ile gurur duyar ve takdir görmek, emeğinin de naçizane karşılığını almak ister. Bu takdiri de en çok ve en rahat caddelerde, sokaklarda kalabalıklarda görebileceğine göre, insanlara en çok ulaşabileceği yerde mesleğini icra edip emeğinin karşılığı olan parayı da almasında hiç bir sorun görmüyorum. Devletin işi herkesten, uçan kuştan vergi alıp bu vergiyi halka hizmet olarak adilane dağıtmak. Sokak müzisyenlerinin yeri belli olmadığı için ve dolayısı ile vergi toplamak da zor olduğu için çözümü sokak müziği ya da sokakta sanat yaptırmamakta bulmuş ülkemizde... Ocak 2015'te sokak müzisyenleri yasaklandı. Haberi şu linkte takip edebilirsiniz. http://www.cnnturk.com/video/turkiye/sokak-muzisyenleri-isyanda .

Moskova'da sorunu şu şekilde çözmüşler. Valiliğin izin verdiği yerlerde bu müzisyenler müzik yapıyorlar. Mesela orada müzisyenlerin en çok müzik yapmak istediği yerleri saat saat paylaştırıyor müzisyenler arasında. Herkes ekmeğini kazanıyor böylece. Hem de müzik dinlemek istemeyene de rahatsızlık vermiyorlar. Masa masa dolaşıp zorla müzik çalmıyorlar yanlarında. Zorla para beklemiyorlar. Sen beğeniyorsan oradan geçerken dinliyorsun.

Moskova'da beğenerek dinlediğim bir sokak müzisyenleri videosunu aşağıdaki linkte bulabilirsiniz.
Not: Bazı sokak müzisyenleri sadece sokak müzisyeni değil. Orkestralarda, operalarda da sanatlarını icra etmekteler. Ek gelir olarak sokak müzisyenliği yapmaktalar.

In Turkey, because of government can't easily taxing them, prefers to ban them. But in moscow, municipality reserves places for street musicians. And for some hours let them earn money in these specific places in a schedule. For example, these two musicians will leave their places to different musicians after few hours. This schedule is in municipality control. This procedure is not to earn tax from them, just to make the city more neat. We can listen these talented musicians, entrance of a metro station or like this some passages or some squares. And they let us forget our life rutin and let us enjoy the life for a while... Thank you all, street musicians and artists.


Hiç yorum yok: